قیمت گل گاو زیانعنوان نشریه: تحقیقات
گیاهان دارویی و معطر ایران : زمستان 1390 , دوره 27 , شماره 4 (پیاپی 54) ; از صفحه 587 تا صفحه 595 .
قیمت گل گاو زیانعنوان مقاله: بررسی اسیدهای چرب
بذر گل گاوزبان ایرانی (.Echium amoenum Fisch & Mey) در دو اکوتیپ مختلف
قیمت گل گاو زیاننویسندگان: حسین پورآزاد نورالدین, نعمت زاده قربانعلی*, آزادبخت محمد, کاظمی تبار سیدکمال, شکری احسان
قیمت گل گاو زیان * پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
قیمت گل گاو زیان چکیده:
قیمت گل گاو زیاندر این تحقیق دو ویژگی مهم فیزیکی و شیمیایی، درصد کل روغن و میزان اسید چرب موجود در
بذر گاوزبان ایرانی (.Echium amoenum Fisch & Mey) از دو اکوتیپ کرمانشاه و نکا (استان مازندران) مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج روغن با استفاده از سیستم سوکسله و شناسایی اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) صورت پذیرفت. سپس داده های بدست آمده با یکدیگر مورد
قیمت گل گاو زیان مقایسه آماری قرار گرفتند. درصد روغن دانه در اکوتیپ کرمانشاه (19.16+0.31) و در اکوتیپ نکا (17.16+0.26) بدست آمد. همچنین 8 نوع اسید چرب شامل پالمتیک، استئاریک، اولئیک، سوکسنیک، لینولئیک، آلفا-لینولنیک (ALA)، گاما-لینولنیک (GLA)، و استئاریدونیک اسید توسط کروماتوگرافی گازی شناسایی گردید. اسید چرب سوکسنیک با میزان %0.2-0.4 و اسید چرب آلفا-لینولنیک با مقدار %46-48، به ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار در هر دو اکوتیپ بودند. داده های بدست آمده
قیمت گل گاو زیانحکایت از آن دارند که با توجه به ارزش غذایی اسیدهای چرب ضروری موجود در روغن دانه، گل گاوزبان ایرانی پتانسیل بالقوه جهت تولید مکمل های غذایی غنی از اسیدهای چرب ضروری همچون امگا-3 (آلفا- لینولنیک) و امگا-6 (گاما-لینولنیک) را دارد. با توجه به اهمیت شناخت از گیاه قبل از اجرای عملیات به نژادی، داده های بدست آمده می توانند به عنوان مرجعی در انتخاب روشهای مناسب اصلاحی برای بهبود کیفیت و کمیت روغن دانه و افزایش میزان اسیدهای چرب ضروری در این گیاه بکار گرفته شوند.
قیمت گل گاو زیانکلید واژه:
گل گاوزبان ایرانی (.Echium amoenum Fisch & Mey)، اسید چرب، کروماتوگرافی، گاما-لینولنیک، آلفا-لینولنیک